Acasă > De la lume adunate si 'napoi la lume date, Telecom > Viteză internet „Orange” în localitatea Lipova, județul Arad – partea a 2-a

Viteză internet „Orange” în localitatea Lipova, județul Arad – partea a 2-a

În acest articol voi continua prezentarea funcționării serviciului de acces la internet mobil pe rețeaua „Orange România” în localitatea Lipova, județul Arad cu ajutorul feedbback-urilor primite de la cititori.

Prima parte a acestui articol o puteți citi aici

Un cititor a efectuat un speedtest de pe un smartphone „Sony Xperia Z3” pe banda de 4G / LTE / 800 Mhz, iată rezultatul:

4g-sony-z3

Concluziile mele despre serviciile de date mobile „Orange România”:

1. Pe 4G / LTE / 800 MHz serviciul funcționează mulțumitor, dar și aici doar la aproximativ 10% din bandă, viteza de downlink este mai mică dacât ar trebui să fie pe 3G / HSPA+ / 2100 MHz, darămite pe 4G / LTE / 800 MHz, singurul lucru acceptabil este viteza de uplink.

2. În localitatea Lipova, județul Arad singurul BTS echipat cu 4G / LTE / 800 MHz este cel de lângă calea ferată spre Arad, care nu are prea mare acoperire în centrul orașului, ci numai pe șoseaua DN7 spre Arad și în cartierul Radna; BTS-ul de pe deal, care, fiind la altitudine mai mare, are acoperire mult mai bună, este echipat doar cu 1G/2G / GSM/EDGE / 900 MHz și 3G / HSPA+ / 2100 MHz. Se poate observa în imagine că nivelul semnalului 4G / LTE / 800 MHz este mediu spre mic, asta în condițiile în care vorbim de banda de 800 MHz *, inferioară benzilor de 900 și 2100 MHz pe care funcționează serviciile 1G/2G / GSM/EDGE, respectiv 3G / HSPA+, cunoscându-se faptul că aria de acoperire este invers proporțională cu frecvența.

3. În momentul de față nu se justifică achiziționarea unui dispozitiv 4G de către cei care îl vor utiliza strict în orașul Lipova, județul Arad, din motive de acoperire, excepție cartierul Radna, dar nici utilizarea 3G, nu spun achiziționarea deoarece nu știu dacă se mai găsesc dispozitive exclusiv 1G/2G, din motive de prioritizare a traficului de date de către „Orange România” spre 4G / LTE / 800 MHz în detrimentul benzii 3G / HSPA+ / 2100 MHz.

4. Singurul serviciu de acces la internet mobil al „Orange România” care pot spune că funcționează la parametrii pe teritoriul orașului Lipova, județul Arad este 2G / EDGE / 900 MHz.

* spectrul de frecvențe 790 – 862 MHz / foste canale TV analog terestru 61 – 69 UHF (Ultra High Frequency) realocate în Uniunea Europeană pentru telecomunicații mobile 4G / LTE (Long Term Evolution).

Aștept feedback și comentarii pe temă.

  1. Nici un comentariu momentan.
  1. Nici un trackbacks momentan.