Acasă > De la lume adunate si 'napoi la lume date, Diverse, IT > Microsoft, acuzat că îngrădeşte libertatea utilizatorilor WINDOWS 10 de a alege aplicaţiile preferate

Microsoft, acuzat că îngrădeşte libertatea utilizatorilor WINDOWS 10 de a alege aplicaţiile preferate

CEO-ul Mozilla, Chris Beard, a dat publicităţii o scrisoare deschisă adresată CEO-ului Microsoft, Satya Nadella, acuzând compania că a îngreunat în mod intenţionat paşii necesari pentru setarea Firefox ca web browser implicit sub Windows 10 pentru a da un avantaj necinstit web browser-ului Microsoft Edge.

După cum au observat deja mulţi dintre cei care au instalat în aceste zile Windows 10, Microsoft a modificat procedura prin care sunt setate aplicaţiile implicite, utilizatorii trebuind acum să aleagă personal aplicaţia dorită pentru deschiderea mesajelor email, gestionarea înregistrărilor din calendar, player audio si video, web browser, etc. Prin schimbarea făcută, Microsoft a luat însă libertatea producătorilor software de a seta automat asocierile de fişiere sau protocoale în timpul procesului de instalare.

Potrivit Microsoft, măsura luată are rolul de prevenire a abuzurilor prin care unele aplicaţii ajung să deturneze setările implicite, spre exemplu înlocuind aplicaţia aleasă de utilizator ca web browser implicit fără acordul său. Însă din punctul de vedere al CEO-ului Mozilla, gestul este nimic altceva decât o ˝mişcare agresivă făcută pentru a trece peste alegerea utilizatorului de Windows 10˝.

˝Acum sunt necesare un număr de click-uri mai mult decât dublu, respectiv derularea prin conţinut cu un anume nivel de rafinament tehnic pentru ca oamenii să-şi reafirme alegerile pe care le-au făcut şi înainte, folosind versiuni mai vechi de Windows˝. ˝Procedura este confuză, greu de navigat şi poate pune în dificultate utilizatorii începători˝, declară CEO-ul Mozilla.

windows10-settings

Dacă sub Windows 7 setarea web browser-ului implicit se rezuma la confirmarea unui dialog Yes/No afişat la prima pornire a aplicaţiei, sub Windows 10 utilizatorii sunt direcţionaţi către noul meniu Settings, la secţiunea System – Default apps. Aici trebuie să parcurgi o listă până la secţiunea Web Browser. după care alegi aplicaţia dorită dând mai întâi click pe simbolul aplicaţiei curente.

Între timp, Microsoft a răspuns acuzaţiilor aduse cu o declaraţie oficială: ˝Am proiectat Windows 10 pentru a oferi utilizatorilor o experienţă cât mai simplă, atât în timpul procesului de upgrade cât şi după. În timpul upgrade-ului, consumatorii au posibilitatea să aleagă aplicaţiile implicite, inclusiv web browser-ul. Vizând toate aspectele acestui produs, am proiectat Windows 10 ca şi serviciu; încât dacă descoperim prin experienţa utilizatorilor noi modalităţi de a aduce îmbunătăţiri, le vom aduce˝.

  1. Nici un comentariu momentan.
  1. Nici un trackbacks momentan.